✅✅ اقاله چیست؟
↩️ اگر کسی بعد از خرید یا فروش کالایی، پشیمان شده و از فروشنده یا خریدار درخواست بهم زدن معامله (فسخ و رفع عقد) را کند و فروشنده یا خریدار ، این درخواست را قبول کند، این عمل را "اقاله" میگویند.
↩️ اقاله در اصطلاح فقه، درخواست و موافقت با فسخِ معامله است؛ یعنی اگر کسی بعد از خریدن یا فروش کالایی، پشیمان شده و از فروشنده یا خریدار درخواست بهم زدن معامله (فسخ و رفع عقد) را کند و فروشنده یا خریدار این درخواست را قبول کند، این عمل را "اقاله" گویند و اقاله در معامله، همان ترک و عفو و درگذشتن است.
↩️ هنگامى که دو طرف براى برآوردن نیازها و تأمین منافع خود با یکدیگر عقدى را منعقد مى سازند، این عقد و پیمان از آثار شرعى برخوردار مى شود و برابر با قاعده و اصل اوّلى در عقود پابرجا و وفاى به آن ضرورى خواهد شد، زیرا هرکدام از دو طرفِ عقد، به هنگام بستنِ عقد منظور و هدفى را دنبال مىکرده اند که براى برآورده شدن آن، به انعقاد عقد روى آورده اند،
این هدف و حق نباید ضایع شود.
↩️ حال اگر هرکدام پس از انعقاد عقد دریابند که به هدف مورد نظر خود دست نمى یابند و یا به هر دلیلى از انعقاد عقد پشیمان شوند, آن گاه نیز با توافق یکدیگر عقد را مىتوانند برهم بزنند.
↩️ به گفته دیگر، همان گونه که اراده دو طرف در پدید آمدن عقد تأثیر مىگذارد و بى این دو اراده، عقدى برقرار نخواهد شد، همین دو اراده نیز در سرنوشتِ عقد تأثیر مى گذارد، پابرجا بودن و یا از میان رفتن عقد، بنابر اراده دو طرف است.
↩️ پس اگر به انحلال و زوال عقد و آثار آن تصمیم بگیرند,،عقد از بین مى رود و در پى آن، آثار عقد نیز زایل مىشود، به این عمل حقوقى (اقاله) یا (تفاسخ) گویند.
↩️ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران طی مواد ٢٨٣ تا ٢٨٨ به تعریف اقاله و موجبات آن می پردازد:
🖋 ماده ۲۸۳ قانون مدنی:
📝بعد از معامله، طرفین میتوانند به تراضی آن را اقاله و تفاسخ کنند.
🖋 ماده ۲۸۴ قانون مدنی :
📝اقاله به هر لفظ یا فعلی واقع میشود که دلالت بر به هم زدن معامله کند.
🖋 ماده ۲۸۵ قانون مدنی :
📝موضوع اقاله ممکن است تمام معامله واقع شود یا فقط مقداری از مورد آن.
🖋 ماده ۲۸۶ قانون مدنی :
📝تلف یکی از عوضین، مانع اقاله نیست در این صورت به جای آن چیزی که تلف شده است، مثل آن در صورت مثلی بودن و قیمت آن در صورت قیمیبودن داده میشود.
🖋 ماده ۲۸۷ قانون مدنی:
📝 نماات و منافع منفصله که از زمان عقد تا زمان اقاله در مورد معامله حادث میشود مال کسی است که به واسطهی عقد مالک شده است ولی نماات متصله مال کسی است که در نتیجهی اقاله، مالک میشود.
🖋 ماده ۲۸۸ قانون مدنی:
📝اگر مالک، بعد از عقد در مورد معامله تصرفاتی کند که موجب ازدیاد قیمت آن شود، در حین اقاله به مقدار قیمتی که به سبب عمل او زیاد شده است مستحق خواهد بود.
https://telegram.me/lawyer1982
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
http://eslamabasian.blog.ir
- ۹۵/۰۶/۲۷