لوث و قسامه
- سه شنبه, ۱۸ آبان ۱۳۹۵، ۱۲:۰۵ ق.ظ
- ۰ نظر
✅✅✅✅✅✅✅✅
لوث چیست؟
وجود قراین و اماراتی که موجب ظن قاضی به ارتکاب جنایت یا نحوه ارتکای از جانب متهم می شود .09127045177
قسامه چیست ؟
قسامه عبارت است از سوگندهایی که در صورت فقدان ادله دیگر غیر از سوگتد منکر و وجود لوث شاکی برای اثبات جنایت عمدی یا غیر عمدی یا خصوصیات ان متهم برای دفع اتهام از خود اقامه میکند .
هرگاه بر اثر قراین و اماراتی یا از هر طریق دیگری از قبیل شهادت یک شاهد یا حضور شخصی همراه با اثار جرم در محل قتل یا وجود مقتول در محل تردد یا اقامت اشخاص معین و یا شهادت طفل ممیز مورد اعتماد و ........
حاکم به ارتکاب قتل از جانب متهم ظن پیدا کند مورد از موارد لوث میباشد .
هر گاه ولی دم مدعی قتل عند باشد و یکی از دو شاهد عادل به قتل عمد و دیگری به اصل قتل شهادت دهند و متهم قتل عمد را انکار کند و ظن برای قاضی بوجود اید این قتل از موارد لوث محسوب می شود.
تذکر : اگر قراین و امارات موجب ظن قاضی نشود صرف حضور فرد در محل وقوع جنایت از مصادیق لوث نمیباشد و متهم با ادای یک سوگند تبریه مبشود .
در صورت حصول لوث اگر متهم نتواند دلایلی بر برایت خود ارایه دهد شاکی میتواند اقامه قسامه کند یا از متهم طلب قسامه نماید .
نکته :این شاکی است که باید اقامه قسامه کند یا از متهم مطالبه قسامه نماید .
اگر شاکی از این حق خود در موارد لوث استفاده نکند متهم در جنایت عمدی با تامین مناسب ودر جنایات غیر عمدی بدون تامین ازاد می شود .
و نکته مهم این است که حق اقامه قسامه یا مطالبه ان برای شاکی مخفوظ باقی میماند ودر مواردی که تامین گرفته می شود حداکثر سه ماه به شاکی فرصت می دهند تا اقامه یا مطالبه قسامه کند پس از این مدت از تامین اخذ شده رفع اثر میشود .
اگر شاکی از متهم درخواست قسامه کند و او رد نماید به پرداخت دیه محکوم میشود و اگر اقامه قسامه کند تبریه میگردد.
و شاکی حق ندارد بار دیگر با قسامه یا بینه دعوی را علیه متهم تجدید کند .
نصاب قسامه در اثبات قتل عمدی ۵٠ نفر مرد از خویشان و بستگان مدعی است ، با تکرار سوگند قتل ثابت نمیشود ( برای مدعی تکرار سوگند نداریم )
سوگند شاکی چه مرد باشد چه زن جز نصاب محسوب میشود .
اگر متهم طلب قسامه را بپذیرد باید حسب مورد ادا کننده سوگند داشته باشد اگر تعداد انها کمتر از نصاب باشد سوگتدها تا تحقق نصاب توسط انان یا خود متهم تکرار میشود واگر ادا کننده سوگند نداشته باشد خود متهم خواه زن باشد خواه مرد همه سوگندها را تکرار میکند تبریه میشود .
نصاب قسامه در جرایم غیر عمدی ٢۵ نفر میباشد .
نکته :در جنایت بر اعضا و منافع و جراحات اعم از عمدی یا غیر عمدی در صورت لوث و فقدان ادله ی دیگر با اقامه قسامه می توانند جنایت مورد ادعا را ثابت نمایند و مطالبه ی دیه نمایند اما حق قصاص با ان ثابت نمیشود که شامل:
١- شش قسم در جنایتی که دیه ان دیه کامل است مثل از بین بردن دایمی موی سر زنان
٢- پنج قسم در دیه جنایتی که دیه ان پنج ششم دیه کامل
٣- چهار قسم برا دیه جنایتی که دیه ان دو سوم دیه کامل مثل فلج کردن بینی
۴- سه قسم برای جنایتی که دیه ان یک دوم دیه کامل مثل از بین بردن یکی از دوچشم سالم
۵- دو قسم برا جنایتی که دیه ان یک سوم دیه کامل مثل از بین بردن پرده میان دو سوراخ بینی
۶- یک قسم در جنایتی که دیه ان یک ششم دیه کامل مثل از بین بردن چشمی که بینایی ندارد .
نکته: اگر تعداد ادا کننده سوگند در هریک از نوارد فوق الذکر به نصاب نرسدمجنی علیه میتوانند به همان اندازه قسم را تکرار کند .
اگر مقدار دیه بیش از مقدار مقرر در موارد بالا شد رعایت نصاب بیشتر لازم است .
- ۹۵/۰۸/۱۸