دادسرا و وظایف دادسرا
- يكشنبه, ۲۵ مهر ۱۳۹۵، ۱۱:۳۴ ق.ظ
- ۰ نظر
دادسرا:
محلی است در دادگستری و حوزه قضایی هر شهرستان که در معیت دادگاههای عمومی جزائی انجام وظیفه میکند و عهده دار کشف جرم، تعقیب متهم به جرم، اقامه دعوی و اعلام جرم از جنبه حقاللهی و حفظ حقوق عمومی و حدود اسلامی، اجرای حکم و نیز رسیدگی به امور حسبی بر اساس مقررات قانونی است که به ریاست دادستان اداره و به تعداد لازم دارای معاون، دادیار، بازپرس و تشکیلات اداری میباشد و در جرائمی که جنبه خصوصی دارد دادسرا با شکایت شاکی خصوصی شروع به تعقیب و تحقیق مینماید.
در حوزه قضایی بخش (دادگاه بخش) وظیفه دادستان را دادرس علیالبدل بر عهده دارد.
از فایده تشکیل دادسرا جلوگیری از اطاله دادرسی در محاکم دادگستری و انجام تحقیقات لازم و کافی در دادسرا، برای صدور حکم در دادگاه است.
مقامات دادسرا:
قضات دادسرا:قضات تحقیقی هستند که از حیث رتبه، مقام، مصونیت قضایی، حقوق و مزایا و مسئولیتهای انتظامی، تفاوتی با سایر قضاتی که در محاکم شاغل هستند، ندارند که برای آنها عناوین و مشاغل زیر پیشبینی شده است:
1. دادستان: دادستان، یا مدعیالعموم، صاحب منصبی است که برای حفظ حقوق عامه و نظارت بر حسن اجرای قوانین و تعقیب کیفری مجرمین و بزهکاران مطابق قوانین جاریه انجام وظیفه مینماید و ریاست دادسرا را نیز عهده دار میباشد.
بر اساس قوانین و مقررات حاکم دادستان در حوزه قضایی مربوط دارای وظایف و تکالیف زیر است:
کشف جرم و شروع به تعقیب کیفری بزهکاران و مجرمین،اعلام جرم در مواردی که جنبه حقاللهی و عمومی دارد،نظارت بر انجام تحقیقات مقدماتی و دادن تعلیمات لازم به بازپرس،موافقت یا عدم موافقت با قرارهای صادره از ناحیه دادیار یا بازپرس،ضبط وثیقه و اخذ وجه التزام و وصول وجه الکفاله،اجرای احکام کیفری و جزایی،پیشنهاد آزادی مشروط،لغو تعلیق اجرای حکم،
ریاست و نظارت بر ضابطین دادگستری از حیث وظایفی که به عنوان ضابط بر عهده دارند.
2. معاون دادستان: معاون دادستان صاحب منصبی است که تحت نظارت دادستان قسمتی از وظایف دادسرا را انجام داده و در غیاب دادستان به جانشینی او عمل میکند.
3. دادیار: دادیار، صاحب منصبی است که به نمایندگی از طرف دادستان انجام وظیفه مینماید و معمولاً در جرائم غیر مهمه اقدام به انجام تحقیقات مقدماتی و جمعآوری دلایل له و علیه متهم مینماید.
دادیار اگر عهدهدار انجام تحقیقات مقدماتی شود باید کلیه قرارهای خود را به تأیید دادستان یا معاون وی یا دادیار اظهارنظر برساند.
در عمل دادیاران به 5 گروه تقسیم میشوند:
الف) دادیار تحقیق
ب) دادیار اظهارنظر
ج) دادیار اجرای احکام
د) دادیار ناظر زندان
و) دادیار نماینده دادستان در دادگاه
4. بازپرس: بازپرس که از وی به عنوان قاضی تحقیق یا مستنطق یاد شده، مقامی است که تحقیق مقدماتی جرایم و جمعآوری دلایل به نفع یا ضرر متهم برعهده اوست و تحت نظارت دادستان به انجام وظایف قانونی خود میپردازد.
دادیار و بازپرس پس از ارجاع پرونده از سوی دادستان یا معاون او تحقیقات مقدماتی را انجام میدهند و دلایل را جمعآوری میکنند و در نهایت یکی از قرارهای نهایی (قرار موقوفی تعقیب، قرار منع تعقیب، قرار مجرمیت) را صادر مینمایند.
این قرارها برای اظهارنظر (موافقت یا عدم موافقت) به دادستان یا معاون او یا دادیار ارسال میگردد.
عمدهترین تفاوت کار دادیار و بازپرس امکان اختلاف نظر با دادستان توسط بازپرس است که مرجع حل اختلافشان دادگاه عمومی خواهد بود همچنین دادیار باید برای اقدام به هر کاری از طرف دادستان مأمور گردد ولی، بازپرس در مواردی میتواند رأساً شروع به کار کند و در مواردی نیز از دادستان اجازه کسب نماید.
https://telegram.me/lawyer1982
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
http://eslamabasian.blog.ir
- ۹۵/۰۷/۲۵